Title
ELEN | RU
ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΡΗΤΗΣ » Ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με την Κρητική Διατροφή. Κι αυτό γιατί η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΡΗΤΗΣ προσφέρει στους πελάτες της προϊόντα υψηλής ποιότητας που κάνουν τη γαστρονομική εμπειρία μοναδική.
ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Τελική συνάντηση ερευνητικού προγράμματος WIDWINE FP7-2012-315065 Εκτύπωση E-mail

 

wild wine

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2013, η 3η συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος
WILDWINE που οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από την εταιρεία ARALDICA στην περιοχή Piedmont στην Β. Ιταλία.
Το “WILDWINE” είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, έχει
χρονική διάρκεια τριών ετών (2012-2015) και συνολική χρηματοδότηση 1.166.000 €. Στο έργο, που συντονίζει
η Δρ. Χρυσούλα Τάσσου, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετέχουν μεγάλα πανεμιστήμια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της
Ισπανίας καθώς και σημαντικοί Συνεταιρισμοί Οίνου και Εταιρείες των παραπάνω χωρών. Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου Δρ. Α. Νησιώτου, στόχος
είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση κατάλληλων για οινοποίηση άγριων ζυμών και βακτηρίων από κάθε περιοχή. Οι
μικροοργανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την παραγωγή καινοτόμων κρασιών με σταθερή και υψηλή ποιότητα και κυρίως με έντονο το
γεωγραφικό τους αποτύπωμα. Τα κρασιά « άγριας» κατευθυνόμενης ζύμωσης καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των
καταναλωτών για οργανικά, ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα και αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα
των συμμετεχόντων χωρών στη διεθνή αγορά.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
WILDWINE Workshop – 6th Project Meeting Εκτύπωση E-mail
 
Στα πλαίσια ολοκλήρωσης του έργου “WILDWINE” το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (FP7-SME-2012-315065) το διάστημα 1/8/2012 έως 31-7-2015 και στο οποίο συμμετέχει η Ένωση Πεζών, διοργανώνεται ημερίδα στην Ένωση Πεζών Κρήτης, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στην οποία θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα του έργου από όλους τους συμμετέχοντες ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία). Το έργο συντονίζει η Δρ. Τάσσου Χρυσούλα με επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ. Ασπασία Νησιώτου, που είναι ερευνήτριες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων.

 

 

 
3η Συνάντηση ερευνητικού προγράμματος WIDWINE FP7-2012-315065 Εκτύπωση E-mail

 

wild wine

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2013, η 3η συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος WILDWINE που οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από την εταιρεία ARALDICA στην περιοχή Piedmont στην Β. Ιταλία. Το “WILDWINE” είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, έχει χρονική διάρκεια τριών ετών (2012-2015) και συνολική χρηματοδότηση 1.166.000 €. Στο έργο, που συντονίζει η Δρ. Χρυσούλα Τάσσου, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετέχουν μεγάλα πανεμιστήμια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας καθώς και σημαντικοί Συνεταιρισμοί Οίνου και Εταιρείες των παραπάνω χωρών. Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου Δρ. Α. Νησιώτου, στόχος είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση κατάλληλων για οινοποίηση άγριων ζυμών και βακτηρίων από κάθε περιοχή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την παραγωγή καινοτόμων κρασιών με σταθερή και υψηλή ποιότητα και κυρίως με έντονο το γεωγραφικό τους αποτύπωμα. Τα κρασιά «άγριας» κατευθυνόμενης ζύμωσης καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για οργανικά, ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα και αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων χωρών στη διεθνή αγορά.

 

 

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους συμμετέχοντες ερευνητικούς φορείς οι οποίοι παρουσίασαν τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών σχετικά με την μικροβιακή βιοποικιλότητα, ζυμών και βακτηρίων, από τις αντίστοιχες οινοπαραγωγικές ζώνες των χωρών που συμμετέχουν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη της οινοποιητικής ικανότητας των στελεχών αυτών. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Κρήτης και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας συμμετείχαν στη συνάντηση δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα.

 

 
Νέο προϊόν FIZZ Εκτύπωση E-mail

 Δείτε το νέο μας προϊόν FIZZ

 

 

 

 

 
«Άγριο κρασί»: Ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τη συμμετοχή της Ένωσης Πεζών Εκτύπωση E-mail

 

wild wine

Μετά τις πρόσφατες διεθνείς διακρίσεις και το άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά κρασιά, ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία και με την Ένωση Πεζών έρχεται να πρωτοστατήσει στην έρευνα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οίνων. Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης της αγοράς κρασιού και της επικράτισης ενός μικρού αριθμού ποικιλιών, το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών κρασιών έναντι αυτών του Νέου Κόσμου (π.χ. Χιλή, Αυστραλία, Νότιος Αφρική) έγκειται κυρίως στη φήμη τους και στους ιδιαίτερους οργανοληπτικούς χαρακτήρες που συνδέονται με την περιοχή προέλευσης. Προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα των ελληνικών οίνων, οι ερευνητές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» είχαν την ιδέα για τη δημιουργία οίνων με «γεωγραφικό αποτύπωμα» μέσω της αξιοποίησης της ενδογενούς μικροχλωρίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμπελώνας των Πεζών, με τη μακραίωνη αμπελοοινική παράδοση και το ιδιαίτερο οικοσύστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βιοποικιλότητας, η αξιοποίηση της οποίας θα ενισχύσει τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων.  

 

Η ιδέα του έργου βασίζεται στο γεγονός ότι τα γηγενή ή «άγρια» στελέχη ζυμών και βακτηρίων αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος κάθε περιοχής και μπορούν να βελτιώσουν και να διαφοροποιήσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Υπάρχει όμως μια τεράστια μικροβιακή βιοποικιλότητα στους διάφορους αμπελώνες και δεν είναι όλα τα «άγρια» στελέχη ικανά να δώσουν ποιοτικά κρασιά. Αυτός είναι και ο λόγος που η σύγχρονη βιομηχανική οινοποίηση βασίζεται στη χρήση ορισμένων εμπορικών στελεχών για τη διεξαγωγή της ζύμωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια ομαλή και επαναλήψιμη ζύμωση. Ωστόσο η γενικευμένη χρήση των εμπορικών καλλιεργειών έχει οδηγήσει στην παραγωγή κρασιών με παρόμοιο αναλυτικό και οργανοληπτικό χαρακτήρα, αποστερημένων από την πρωτοτυπία, την πολυπλοκότητα ή την ιδιαιτερότητα που μπορεί να προσδώσει μια «άγρια» ζύμωση. Αντίθετα, η εφαρμογή μιγμάτων από επιλεγμένα ενδογενή στελέχη μπορεί να εξασφαλίσει την παραγωγή ενός προϊόντος «άγριας» ζύμωσης με έντονο τοπικό χαρακτήρα παράλληλα με τον έλεγχο της διαδικασίας για την παραγωγή ενός ασφαλούς οίνου σταθερής ποιότητας.   
 
Το “WILDWINE” (άγριο κρασί) είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, έχει χρονική διάρκεια τριών ετών (2012-2015) και συνολική χρηματοδότηση 1.166.000 €. Στο έργο, που συντονίζει η Δρ. Χρυσούλα Τάσσου, συμμετέχουν μεγάλα πανεμιστήμια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας καθώς και σημαντικοί Συνεταιρισμοί Οίνου και Εταιρείες των παραπάνω χωρών. Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου Δρ. Α. Νησιώτου, στόχος είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση κατάλληλων για οινοποίηση άγριων ζυμών και βακτηρίων από κάθε περιοχή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί θα επιτρέψουν την παραγωγή καινοτόμων κρασιών με σταθερή και υψηλή ποιότητα και κυρίως με έντονο το γεωγραφικό τους αποτύπωμα. Τα κρασιά «άγριας» κατευθυνόμενης ζύμωσης καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για οργανικά, ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα και αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων χωρών στη διεθνή αγορά. 
Από ελληνικής πλευράς, η Ένωση Πεζών συμμετέχει ενεργά στο έργο εκπροσωπώντας μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ‘Ενωση συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με σκοπό τη δημιουργία νέων εκκινητήριων καλλιεργειών που θα αποτελούνται από τα γηγενή στελέχη της ζώνης των οίνων ΠΟΠ Πεζών.  
 
 
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 2
News image

Οινοπαραγωγή

Στην περιοχή της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ υπάρχουν 30.000, στρέμματα αμπελώνες, ιδιοκτησίας... Περισσοτερα

News image

Ελαιοπαραγωγή

Η περιοχή της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ παράγει κατά μέσο όρο... Περισσοτερα

News image

Υπηρεσίες Logistics & Προστιθέμενη Αξία

  Η LOGISTICS ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ Α.Ε. αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ... Περισσοτερα

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.

[googlef56816fc1dd6ee8c.html]